laupäev, 12. detsember 2009

MAKING OF, osa 0.

... ma olen praeguseks irisenud ja urgitsenud täpselt kahekümne eesti filmi kallal. Püüdnud vähem lahmida "meeldib-ei meeldi" skaalal ja rohkem leida peidetud tähendusi, tahtmatult tabatud ajalugu, kontekste, tabamatut meeleolu-võluvärki.

Aga nüüd olen sattunud teisele poole rindejoont, mässinud end ise ühe (lühi)filmi tegemisse. Täitsa õhinaga ja vabatahtlikult. Mistap hakkan ka siinsamas üles tähendama nimetatud kinematograafilise ristiretke erinevaid etappe.

Miski ei motiveeri laiska, ent vähegi kohusetundlikku inimest rohkem, kui jagatud lubadused midagi valmis teha.

EKAs õppides sundisid avantüristlik meelelaad pluss "nähtamatu akadeemiline käsi" mind kahel korral olukorda, millest ainepunktidega väljumiseks olin sunnitud midagi filmikujulist ette näitama ("Fosformees" Andreas W-le detsembris 2006 ja viimane koolitöö, "Harilik eesti sigakass", Jaak Kilmile aasta hiljem).

Filmikambas on peale minu üks terava mõttega populaarkultuurilemb sõber M, kellega kahasse olen pärast poolt tosinat rohkem või vähem kehva treatmenti, stsenaariumihakatist ja storyboardi valmis kribinud filmiloo, mis on (vähemalt autorite) jaoks oma põnevust säilitanud ja mille "materjali tahaks tegelt' juba näha".


Tüüpilisi algajaid filmimehi võtteplatsil

Siinkohal: kui mõni selle blogi vähestest lugejatest juhtub jagama meie napakavõitu huvi eesti filmide, popkultuuri, -muusika ja -ajaloo, "Melodija"-vinüülide, linnalegendide ja kahetuhande-nullindate zeitgeisti vastu, ja sooviks meie stsena lugeda ning selle kallal iriseda (please,do!), siis kirjutagu mulle iimeilile.

Võtted on plaanitud toimuma märtsist maini 2010. Filmil aitavad reaalsuseks saada Overall ja Cube Productions.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma uudishimutseks ja hariks ehk end natuke. Tundud eesti filmikunstiga hästi kursis olevat - ehk oskad ka eesti filmirežissööre soovitada, kelle tööga tutvuda võiks.

raul viitung ütles ...

Sgtr, puude ... või noh, võsa taga hakkab paistma mets, kui oled (kinematograafilises mõttes, muidugi) loksunud Mark Soosaarega paadis teel Kihnu, kannatanud klaustrofoobiat koos Andres Söödiga kohviku "Pärl" varjatudkaamera-kapis ning sundinud koos Raul Tammetiga Võrtsjärve lähistele maanduma elusuuruses UFO-maketti.

Oskan soovitada vaid neid, mis endale meeldivad. Minu lemmikud eesti kinos on valminud enamasti vahemikus 1965-1980. Kui usud marginaalsusesse ja varjatud tähendusesse, siis mõlemit leidub selle aja filmides rikkalikult.

(Ma parem edasi ei kirjuta, väga Ülo Kipleks läheb ära, ma vaatan...hkm.)